ORASUL DETA
PROIECTE CU FINANTARE EUROPEANA NERAMBURSABILA
Proiecte finantate in cadrul Programului IPA
Proiectul isi propune introducerea oraselor Deta si Vrset in circuitul turistic prin iluminarea arhitecturala a celor mai reprezentative constructii din cele doua localitati.
Parteneri in proiect sunt: Orasul Vrset, Biserica Ortodoxa Sarba din Vrset, Biserica Romano-Catolica din Vrset, Catedrala Ortodoxa Romana din Vrset, Biserica Ortodoxa Romana din Deta, Biserica Romano Catolica din Deta, Biserica Ortodoxa Romana din Opatita si Orasul Deta.
Astfel vor fi iluminate arhitectural urmatoarele obiective: Biserica Ortodoxa Romana din Deta, Biserica Romano – Catolica din Deta, Biserica Ortodoxa Romana din Opatita, Turnul Pompierilor din Deta si Biserica Ortodoxa Sarba din Vrset, Catedrala Ortodoxa Romana din Vrset si Biserica Romano – Catolica din Vrset. Tot prin proiect vor fi inregistrate si cate un “brand” pentru fiecare localitate: Turnul pompierilor pentru Deta si Cula pentru Vrset.
Durata proiectului este de 12 luni si a inceput in decembrie 2010
Parteneri in proiect sunt Comuna Plandiste, orasul Deta si Asociatia generala a antreprenorilor din comuna Plandiste.
Proiectul isi propune sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii prin creerea unui centru suport pentru agricultura si industria textila in localitatea Plandiste si realizarea documentatiilor necesare infiintarii unui parc industrial la Deta.
Durata proiectului este de 12 luni si a inceput in decembrie 2010.
Proiecte finantate in cadrul Programului CBC HURO – 2007-2013
-
Sezatori cu traditii si noutati – proiect cu o valoare de 110 mii euro, din care 56 mii pentru orasul Deta. Proiectul este finantat pe axa “Cooperare intre comunitati”. Parteneri in proiect sunt localitatile infratite Bordany din Ungaria si Deta din Romania. Proiectul a inceput in luna septembrie 2009 si a avut o durata de 12 luni. In cadrul proiectului s-au derulat urmatoarele activitati: activitati culturale la Bordany cu ocazia “Zilele comunei Bordany” si la Deta cu ocazia primei editii a “Zilele orasului Deta”, activitatea de promovare a traditiilor locale religioase cu ocazia diferitelor sarbatori: ADVENTUL la Bordany si Sarbatorirea Sfintelor Paste la ortodoxii din Deta. De asemenea a fost organizat cate un festival de arta culinara, unul la Deta si unul la Bordany, unde bucatari priceputi din cele doua localitati si-au etalat talentul. Prietenia si voia buna au marcat derularea tuturor activitatilor intre cele doua localitati a caror locuitori au relatii de peste 15 ani.
Proiecte finantate prin programele Guvernului Romaniei.
-
Baza sportiva in localitatea Opatita – proiect cu o valoare de 150 mii euro, finantat prin OG 7 si Consiliul Local Deta. Prin proiect s-a realizat o baza sportiva moderna, de dimensiuni omologabile pentru desfasurarea meciurilor de fotbal de nivel competional, cu vestiare moderne si o pista de atletism care permite organizarea si a altor competitii sportive la Opatita.
- Reabilitare, modernizare si dotare Camin cultural in localitatea Opatita – este un proiect finantat prin Programul National de Reabilitare, Modernizare si Dotare a asezamintelor culturale din mediul rural si mic urban, program derulat de Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Valoarea investitiei este 115 mii euro din care 50 mii euro de la Bugetul Local al orasului Deta.
- Reabilitare termica a blocurilor de locuinte din orasul Deta. Prin acest program au fost incluse pentru reabilitare 3 blocuri de locuinte, unul fiind finalizat si doua sunt in faza finala de executie. Valoarea totala a investitiei va fi de 95000 euro.
- Modernizare statiei de epurare, statie de tratare a apei potabile, reabilitare sistem de transport apa potabila, 6 km, pe traseul Jebel – Deta, reabilitare sistem de canalizare a apelor uzate si extinderea sistemului de canalizare in Zona Termal. Valoarea totala a investitiei va fi de 8 milioane euro, iar proiectul se va derula prin Operatorul regional AQUATIM.
PROIECTE PHARE
-
Sanatatea e bunul cel mai de pret – un proiect cu o valoare de 54 mii euro, finantat prin Programul PHARE 2006 – si prin care s-a imbunatatit accesul cetatenilor din localitatea Opatita la serviciile de sanatate oferite de dispensarul medical renovat prin proiect la dispozitia medicilor de familie care au astfel posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in localitatea Opatita.
|